De Volewijckers

De goeie ouwe tijd

Ontstaan en oprichting van De Volewijckers

In de jaren twintig worden veel nieuwbouwwijken gebouwd in Amsterdam Noord. Deze wijken worden met name bewoond door kinderrijke arbeidersfamilies omdat er veel vraag naar arbeiders is in de omliggende scheepswerven en aanverwante industrieën. Voetbal als een sport in opkomst is een welkome afleiding en bovendien vereist het weinig materiaal voor het spelen van een partijtje. Op 1 November 1920 wordt door de buurtbewoners in de Vogelenwijk een voetbalclub opgericht met de naam DVO (Door Vrienden Opgericht). In 1921 wil deze club competitie gaan spelen in de Amsterdamse Voetbalbond (AVB) maar dan blijkt dat er al een team met de naam DVO bestaat. De naam wordt veranderd in De Volewijckers – een duidelijke verwijzing naar de naam van de buurt, wat overigens weer afgeleid is van een vroeger schiereiland op dezelfde locatie. Het speelveld bevindt zich aan de Hamerkade wat aan het IJ ligt, en dus vliegt de bal nog wel eens het water in!

Opgang naar de eerste klasse

In 1926 verhuist de club naar een sportpark op het Mosveld, en vertrekt hierdoor feitelijk van de Vogelenwijk naar de Bloemenwijk. In de volgende jaren worden De Volewijckers 5 keer kampioen in de derde klasse van het KNVB maar ze zijn niet in staat dit in de nacompetitie om te zetten in promotie. Vanaf 1935 wordt een tweede accommodatie in Buiksloot, achter de Buitermeerdijk opgezet. Pas in 1941 slaagt de club erin naar de tweede klasse te promoveren. De opmars is nu niet te stoppen en onder nieuwe trainer Jaap van der Lek winnen ze in het seizoen 1941-1942 de tweede klasse en promoveren ze prompt naar de eerste klasse. De Volewijckers zijn nu de grootste voetbal club in Amsterdam.

Nationaal succes ondanks de Tweede Wereldoorlog

Men zou bijna vergeten dat dit allemaal plaatsvindt tijdens de Tweede Wereldoorlog, ware het niet dat op 17 juli 1943 een bom op het hoofdveld van Mosveld het onmogelijk maakt hier wedstrijden te blijven spelen. De bom maakt deel uit van een bombardement uitgevoerd door de Amerikanen op de door de Duitsers overgenomen Fokker fabriek aan de Papaverweg. De Volewijckers zijn genoodzaakt alle thuiswedstrijden in 1943 en 1944 in het Ajax stadion De Meer te spelen. Dit heeft ook de nodige impact op de supporters: openbaar vervoer ligt nagenoeg stil, auto’s zijn weinig meer te vinden en fietsen worden voornamelijk gebruikt om naar het werk te gaan of om voedsel en goederen bij de boeren in de omgeving te halen. Dus voor de echte fans zit er niks anders op dan te lopen van Amsterdam Noord naar Amsterdam Zuid-Oost om de wedstrijden van hun team te bezoeken!

Op een of andere manier slagen De Volewijckers ondanks deze tegenslagen erin om in 1944 kampioen district 1 van de eerste klasse te worden. Om landskampioen te worden moeten ze de winnaars van de 4 andere districten verslaan, te weten: Heracles uit Almelo, VUC uit Den Haag, LONGA uit Tilburg en Heerenveen. Tijdens één van de wedstrijden gaat het luchtalarm af maar noch de spelers noch de supporters voelen er veel voor de wedstrijd te staken en dekking te zoeken. Uiteindelijk beslist de burgemeester om de wedstrijd af te lasten.
Op 29 Mei 1944, winnen De Volewijckers de beslissende wedstrijd en daarmee de nationale titel!